Lacul Cincis (Teliuc)



Lacul de acumulare Cincis se gaseste la circa 10 kilometri de municipiul Hunedoara. Lacul s-a format din izvoarele subterane din zonă pe o fostă carieră de suprafaţă, după ce exploatarea a fost închisă.



Lacul de acumulare a fost amenajat pe amplasamentul satului Cincis, in anul 1962, cand au fost stramutate peste 800 de familii.



Lacul Cincis se intinde pe o suprafata de 867 ha. In apropierea lui au aparut numeroase cabane si hoteluri existand astfel conditii de cazare si distractie pentru toate gusturile.


Recunoscut ca zona de agrement cautata de turisti, Lacul Cincis ascunde legende si povesti spuse de localnici. 

 Legenda lacului blestemat




In urma cu 45 de ani, autoritatile hunedorene stramutau satul Cincis pentru a amenaja un lac de acumulare. Foarte multe familii au fost obligate sa-si paraseasca atunci casele. Iar cand apele au inceput sa acopere satul, doua biserici au fost inghitite de noul lac, cu cimitire cu tot. In scurt timp, satenii au inceput sa observe fenomene ciudate in zona.




Faptul ca apele lacului de acumulare au inghitit satul Cincis, doua biserici si cimitirele au dat nastere unor legende despre furia spiritelor celor morti care bantuie locul. Aceste povesti spuse de localnici au facut ca Lacul Cincis sa capete si supranumele de “Lacul blestemat“.


Deschis turistilor fara taxa de vizitare.

Comentarii