Castelul Corvinilor



Castelul Corvinilor este situat în municipiul Hunedoara si este unul dintre putinele castele din tara care au fost bine pastrate de-a lungul anilor.


Istoria Castelului Corvinilor

Castelul Corvinilor a fost construit pe locul unei vechi cetati de catre Iancu de Hunedoara fiind resedinta familiei Corvin o perioada indelungata.


De-a lungul timpului, Castelul Corvinilor a fost extins de catre urmasii lui Iancu de Hunedoara pana in anul 1605, cand acesta intra in posesia familiei Bethlen si sufera unele modificari, acestia punandu-si amprenta si aducand elemente renascentiste castelului.

In ciuda faptului ca a trecut de la o familie la alta de-a lungul vremii, el si-a pastrat numele original de Castelul Corvinilor.


Castelul Huniazilor ocupa o suprafata totala de 7000 metri patrati, aceasta incluzand 42 de încaperi, doua terase si doua poduri.


Accesul in castel se face pe un pod de lemn care traverseaza paraului Zlasti. Odata ajunsi in interiorul castelului, putem admira elementele decorative foarte bine pastrate: chei de bolta, blazoane, fresce si inscriptiile din sala cavelerilor. 


Legendele castelului

Ca orice castel medieval, si Castelul Hunedoarei are legende. Dintre ele amintim: legenda corbului si legenda fantanii.



Legenda Fantanii

In curtea interioara se afla o fantana despre care se povesteste ca au sapat-o trei prizonieri turci tinuti in castel de catre Ioan de Hunedoara. Acesta le promite ca daca sapa o fantana cu apa dulce ii va elibera. Prizonierii, impinsi de speranta ca vor fi liberi, sapa in stanca reusind sa gaseasca apa dupa 15 ani.  Intre timp Ioan moare, iar sotia sa, Elisabeta Szilagyi, decide sa nu mai tina cont de cuvantul dat turcilor de catre sotul ei si hotaraste sa ii ucida pe acestia. Prizonierii cer o ultima dorinta si anume sa scrie pe cheile fantanii o inscriptie: “Apa ai, inima nu”, ca un repros pentru promisiunea facuta de catre Ioan si nerespectata de sotia acestuia.



Legenda Corbului
 

Pe blazonul familiei Corvinilor sta inscrptionat un corb care tine în cioc un inel de aur. Legenda spune cã Ioan de Hunedoara era fiu nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasa femeie din Tara Hategului, pe nume Elisabeta.

Pentru a o feri de necinste, regele îi da de sot pe unul din vitejii sai, Voicu, daruindu-i totodatã si un inel ca si dar pentru copilul nenascut, cu scopul de a fi recunoscut atunci când va creste si va merge la curtea regala.


In timpul unei calatorii facuta de familia lui Voicu, poposind pentru a pranzi, inelul este uitat pe o margine a stergarului pe care erau puse merindele. Un corb, atras de stralucirea inelului îl fura încercând sa plece cu el. Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc si sageteazã corbul, recuperand astfel inelul. Atunci cand creste si ajunge la curtea regala, povesteste aceastã patanie, iar regele, impresionat de aceasta istorie, decide ca simbolul familiei hunedorenilor sã fie corbul cu inel de aur în cioc.





Castelul Corvinestilor este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în top 10 destinatii de basm din Europa.


Desi este cunoscut sub mai multe nume (Castelul Hunedoarei, Castelul Corvinilor, al Corvinetilor sau al Huniazilor ), Castelul Corvinilor este vizitat anual de multi turisti deopotriva din tara cat si din strainatate si este in continuare unul dintre cele mai frumoase castele din tara pe care merita sa nu il ratati daca va aflati in apropiere.



Deschis turistilor cu taxa de vizitare.

Comentarii