Castelul Haller – ruina de langa Cluj


Castelul Haller se afla situat in localitatea Coplean din judetul Cluj. La fel ca toate celelalte castele si aceasta constructie este una care atrage anual foarte multi turisti si face cinste intregului judet. Castelul Haller este inscris pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj, lista elaborata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania in anul 2010.

Castelul Haller – istorie si descriere

Castelul Haller este unul dintre putinele obiective turistice din Cluj construit in stil Baroc ceea ce il face cu totul special. Castelul Haller a fost ridicat in perioada cuprinsa intre anii 1721 si 1771, de catre guvernatorul Transilvaniei Ioan Haller. Din pacate in anul 1920 Castelul Haller a trecut printr-un incendiu in urma caruia acoperisul ( realizat si el in stil Baroc ) a fost distrus in totalitate. In anul 1948 Castelul Haller a fost transformat de catre comunisti in spatiu C.A.P. In anul 1989 de cladire nu s-a mai ocupat nimeni si astfel, in prezent a ajuns sa fie mai mult o ruina.


Castelul Haller are o lungime de 24,5 metri, iar zidurile sunt masive avnd o grosime de 1 metru. In trecut, incinta Castelului Haller era inconjurata de un zid masiv de piatra, zid care inca se mai poat observa chiar si in prezent. In partea stanga a zidului de intrare, vizitatorii pot observa ruinele turnului circular construit.

Citeste mai departe aici.

Comentarii