Cetatea Bologa – legatura istorica dintre Cluj si Oradea


Cetatea Bologa se afla situata in localitatea Bologa din judetul Cluj. Cetatea Bologa este renumita pentru istoria ei si datorita faptului ca este una dintre cele mai vechi asezaminte din zona. Obiectivul se afla la 60 km distanta de orasul Cluj – Napoca si este situat in directia de mers catre Oradea.

Cetatea Bologa in Evul Mediu

Cetatea Bologa a fost atestata documentar in anul 1304, deci iata inca un obiectiv turistic extrem de important de pe langa Cluj – Napoca.


Cetatea Bologa a fost utilizata o buna bucata de timp ca si refugiu pentru cei care erau din zona, desigur in momente grele, de razboi. Insa Cetatea Bologa si-a castigat renumele abia in secolul 17, atunci cand otomanii au cucerit Oradea.


Din pacate, dupa cativa ani cetatea a fost distrusa, datorita unei explozii. In ciuda exploziei au ramas in picioare turnul si cateva ziduri.


 Trebuie sa precizam faptul ca turnul avea acoperisul din lemn, iar la sfarsitul secolul 20, acoperisul a cedat si astfel din Cetatea Bologa au mai ramas doar edificiile din piatra. De-a lungul vremii, cetatea a suferit numeroase modificari si a trecut prin foarte multe procese de degradare.

De ce sa vizitati Cetatea Bologa

Cetatea este unul dintre cele mai importante obiective istorice din judetul Cluj. Astfel, arheologii, pasionatii de istorie si multi altii, sunt asteptati sa descopere Cetatea Bologa sau ceea ce a mai ramas din ea ( turnul si cateva ziduri ).

  Citeste mai departe aici

Comentarii