Conacul Octavian Goga – minunea din Ciucea


Conacul Octavian Goga se afla in localitatea Ciucea din judetul Cluj. TImp de foarte multa vreme locatia a fost resedinta lui Octavian Goga, de altfel acesta este si locul unde poetul a fost inmormantat. La fel ca multe alte obiective turistice si Conacul Octavian Goga este inscris pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj, lista fiind elaborata de catre Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania in anul 2010. Terenul pe care este amplasat conacul a dvenit si casa memoriala dedicata exclusiv poetului Octavian Goga.


Din ce se compune Conacul Octavian Goga din Ciucea

In anul 1926, Conacul Octavian Goga a fost restaurat complet si de atunci a capatat o noua structura. Cladirea este compusa din: parter, salon de primire a musafirilor, sufragerie, Salonul Galben, biblioteca, salonul de muzica, iar la etaj este situat biroul de lucru al lui Octavian Goga.

Locuinta personalului auxiliar mai este cunoscuta si sub denumirea de Casa Ady. In prezent in cladire sunt expuse diverse obiecte de arta, obiecte etnografice si obiecte care fac parte din cultura populara, deci casa este un veritabil muzeu.


La Conacul Octavian Goga se afla si Casa de Oaspeti, cunoscuta si sub denumirea de Casa Alba. Aceasta era destinata primirii invitatilor sau musafirilor care treceau pragul conacului. In prezent locatia este un muzeu unde sunt expuse diferite costume populare, covoare, icoane si multe alte obiecte traditionale din toate colturile tarii.

Grajdurile erau amenajate in partea inferioara de la Conacul Octavian Goga. Ulterior acestea au fost demolate si astfel s-a ridicat un faimos teatru de vara care exista si in prezent.


De ce sa mergeti la Coancul Octavian Goga

Conacul Octavian Goga se remarca datorita faptului ca elementele traditionale se imbina perfect cu natura. In acest sens, conacul este amplsat intr-un cadru deosebit de frumos si putem spune ca locul este plin de farmec. Cei care doresc sa se relaxeze, sa redescopere o parte din istoria Transilvaniei sau pur si simplu sa vada anumite obiecte traditionale specifice intregii tari sunt invitati la Conacul Octavian Goga din Ciucea.

Citeste mai departe aici

Comentarii