Gradina Botanica "Vasile Fati", Jibou



Primele lucrari de amenajare ale Gradinii Botanice "Vasile Fati" au inceput in perioada 1959-1968,  cand profesorul de biologie Vasile Fati a demonstrat ca parcul din împrejurimile castelului Wesselenyi este potrivit pentru organizarea unei gradini botanice.


Vechiul parc se afla intr-un proces avansat de degradare cand profesorul de biologie a obtinut actul de înfiintare a gradinii botanice (octombrie 1968).


Gradina Botanica "Vasile Fati"a fost înfiintata la inceput pe langa liceul din localitate, urmand ca dupa trei ani sa devina unitate independenta.


In perioada 1968-1970 a fost construita prima sera de 110 m.p, Au urmat inca doua sere, acvariul si palmarul cativa ani mai tarziu (intre anii 1978-1982).


 Gradina Botanica a cunoscut o dezvoltare rapida dupa revolutie. Tot atunci a fost amenajat un acvariu modern cu peste 40 de specii de pesti marini si de apa dulce, o galerie amazoniana, o noua gradina japoneza si sectorul sistematic.


Gradina Botanica „Vasile Fati” este organizata pe sectoare, fiecare sector grupeaza plantele dintr-un anumit punct de vedere, un complex de sere colectionare, de microproductie si cercetare, un acvaru, un parc zoo si o gradina japoneză.


In prezent, Gradina Botanica este un centru multifuntional de educatie, invatamant si cercetare. Este o baza stiintifica si didactica pentru invatamantul biologic, o institutie de educatie a respectului pentru natura.


Daca va aflati in apropierea orasului Jibou puteti sa vizitati Gradina Botanica "Vasile Fati" si sa petreceti o zi relaxanta in mijlocul acestei gradini minunate.


Deschis turistilor cu taxa.

Comentarii