Gradina Zoologica Targu Mures



Punctul zoologic din Targu-Mures, infiintat in anii '60, prezinta un loc de atractie pentru populatia locala si pentru turisti.


La infiintare gradina avea o suprafaţa de 600-700 m2, care in 1965 s-a marit la 20 hectare.

La deschiderea portilor au fost numai zece animale: 3 lupi, 2 ursi, 2 mistreti, 2 fazani si o caprioara.


Acest numar a crescut mult pana in anul 2002 si astfel in prezent sunt in jur de 500 de animale apartinand la 80 de specii, atat de fauna locală, cat si ceea exotica.


In cursul aniilor gradina s-a inbogatit cu mai multe pavilioane si tarcuri, care adapostesc diferite specii de animale.


Ca prime constructii putem sa mentionam Pavilionul leilor, care a adăpostit pana in prezent aproape toate felinele din gradina, dar in momentul actual va fi „locuit" numai de lei. Dar trebuie sa amintim Barlogul ursilor si Barlogul tigrilor, precum si Grajdul pentru cai si alte ierbivoare.


Pavilionul Tropical, terminat în 1983, adaposteste trei subsectii, cum ar fi acvariile, terariile reptilelor, si volierele papagalilor.


Tot aici se afla o mini gradina botanica care da senzaţia de padure tropicala, in cladire. Ulterior s-au atasat voliere externe la cladire, unde „locuiesc" pasari ornamentale.


Pavilionul Primatelor deschis în anul 1990 a devenit singura cladire de acest gen si marime în tara. In pavilion exista un hol spatios si luminos, acoperit cu sticla unde sunt amplasate boxele interioare, iar in centrul caruia se afla plante tropicale, care mareste senzatia exotica.


Anual Zoo Targu-Mures este vizitată de un numar de 180 000 de vizitatori.


In fiecare an au fost construite tarcuri noi sau au fost imbunatatite tarcurile vechi in asa fel incat sa corespunda standardelor europene ale gradinilor zoologice.


In anul 2007 a fost demarat proiectul „Reamenajarea si modernizarea Gradinii Zoologice din Targu-Mures". Acest proiect în valoare de 4,5 milioane de euro cuprinde:

- msrirea suprafetei gradinii de la 20 ha la 40 ha

- amenajarea unei semirezervatii de 5 ha pentru ursi şi lupi

- amenajarea unei semirezervatii pentru ierbivore europene de 10 ha

- construirea unei pavilion pentru feline

- construirea unei pavilion pentru pasari de balta, cu reamenjarea lacului

- construirea unei pavilion african, pentru adapostirea girafelor şi elefantilor, precum si amenajarea a cate un padoc de 1,5 ha pentru aceste animale.


Daca vizitati Targu Mures sau doar va aflati in trecere includeti pe lista dumneavoastra si o vizita la Gradina Zoologica.


Deschis turistilor fara taxa de vizitare.

Comentarii