Castelul Kemeny-Banffy un alt obiectiv pe cale sa devina ruina


Asemanator multor alte obiective din Transilvania si Castelul Kemeny-Banffy este un obiectiv extrem de important, dar este intr-o continua degradare. Castelul Kemeny-Banffy are o istorie extrem de tumultoasa, demna de numele pe care il poarta.  Castelul a avut prima atestare documentara in anul 1268. De aici se poate observa istoria invechita a obiectivului. Castelul Kemeny-Banffy este situat in satul Luncani din judetul Cluj.

Castelul Kemeny-Banffy din Luncani este monument istoric

Castelul Kemeny-Banffy este inscris pe lista monumentelor istorice din tara noastra inca din anul 2004. Din pacate tot de atunci se afla intr-un continuu proces de degradare. Acest lucru se intampla parca in ciuda intentiilor de a-l restaura. Castelul Kemeny-Banffy este inclus in strategia de dezvoltare a judetului Cluj, avand un urias potential turistic. Se pare ca degeaba a fost trecut pe aceasta lista ca tot nu se ocupa nimeni de el.

 Detalii interesante despre Castelul Kemeny-Banffy

Castelul Kemeny-Banffy este o constructie foarte veche realizata in stil baroc. Cei mai in varsta spun ca inainte de anii 90 parterul castelului era sediu C.A.P. utilizat indeosebi de comunisti. Tot localnicii afirma ca udneva prin anii 60 la etajul 1 functiona o gradinita. In acei ani, Castelul Kemeny-Banffy arata destul de bine din toate punctele de vedere si nu dadea absolut niciun semn de degradare.

 Ce a mai ramas in prezent din Castelul Kemeny-Banffy

Din pricina conflictelor istorice, dar si din pricina conditiilor meteo, Castelul Kemeny-Banffy a suferit o degradare extrem de rapida. In tot acest proces al degradarii o mare vina o au si autoritatile competente, deoarece nu au facut nimic pentru restaurarea obiectivului. In prezent din castel au mai ramas doar peretii si acoperisul. Din aripa dreapta a acoperisului lipseste o foarte mare bucata. Tencuiala castelului, atat pe interior cat si pe exterior, este cazuta. Desigur ca si geamurile lipsesc cu desavarsire. Sunt unele zone unde in locul geamurilor sunt asezate mai multe placaje. Odata cu trecerea anilor a disparut si mobila de lux care se afla in interiorul castelului.

 Citeste mai departe aici.

Comentarii