Cetatea Liteni sau cetatea ruina din Transilvania


Cetatea Liteni este un asezamant medieval, construit la aproximativ 3 km de satul Liteni din judetul Cluj. Cetatea de aici este inscrisa pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj, lista elaboarata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania, in anul 2010.


Cetatea Liteni este una dintre cele mai pitoresti cetati din Transilvania si din Romania. Asezamantul se afla la o distanta de aproximativ 30 de km  de capitala Transilvaniei (Cluj – Napoca).

Cetatea Liteni – istoric

Cetatea Liteni a fost atestata documentar inca din anul 1324, atunci avand denumirea de Castrum Leta. Obiectivul a avut o istorie extrem de interesanta. In anul 1405 imparatul Zsigmond Luxemburgi a facut cadou ceatatea orasului Cluj – Napoca. Imediat dupa moartea acestuia, Cetalea de la Liteni a trecut in proprietatea mai multor familii boieresti.


La data de 12 februarie 1562 Cetatea Liteni a fost grav avariata in urma unor explozii produse la magaziile unde se depozitau pulberele, magazii aflate in subteranul cetatii. In anul 1569 Cetatea Liteni a intrat in posesia lui Geczy Janos si acesta a facut posibil ca asezamantul sa fie din nou locuibil.


Cetatea Liteni de azi

In prezent din Cetatea Liteni au mai ramas doar cateva ruine, insa aceste ruine sunt extrem de apreciate de catre arheologi, istorici si de turistii care aleg sa viziteze acest loc minunat. Cetatea Liteni are si o poveste destul de interesanta.


Se spune ca timp de cateva sute de ani, aici a fost un adevarat cuib de vulturi. Drumul pana la obiectiv se poate face cu masina, pana intr-un anumit punct, iar de acolo doar pe jos.

 Citeste mai departe aici.

Comentarii