Cetatea Colt

Cetatea Colt se afla  in satul Suseni, judetul Hunedoara.


Cetatea Colt dateaza de la începutul sec. al XIV-lea, cand a fost ctitorita de cneazul Candea. Ulterior, Candea a trecut la religia catolica si si-a schimbat numele in Kendefy.


Constructia a avut rol in aparare fiind cea mai puternica cetate cneziala din Transilvania. La baza stancii se afla biserica fortificata construita in aceeasi perioada de Candesti. Pe peretii bisericii se mai pastreaza inca mici portiuni ale picturii originale. Alaturi de biserica se dezvolta o manastire de calugari unde poti gasi ajutor si indrumare in a ajunge la cetate.


Pentru a gasi ruinele Cetatii Colt se urca prin padure timp de 30 de minute. Pozitia inalta domina imprejurimile iar privelistea asupra vailor inconjuratoare este coplesitoare.



Legenda Cetatii Colt

Legenda spune ca in secolul 19 celebrul scriitor francez Jules Verne a vizitat cetatea impreuna cu o misterioasa femeie, fiind apoi sursa de inspiratie pentru romanul Cetatea din Carpati. Criticii care au studiat opera lui Jules Verne au ajuns la concluzia ca scriitorul a făcut o calatorie in Transilvania si a fost insotit de o femeie frumoasa din Homorod. Se presupune ca aceasta a fost ultima mare iubire a lui Jules Verne si ca aceasta poveste a lor s-ar fi consumat in camerele castelului din Carpati.



Astazi se pot vedea zidurile care sunt doar ramasitele unei cetati impunatoare, care in 1501 statea semeata impotriva invadatorilor cotropitori. Ceea ce a ramas din acest loc misterios este doar curtea cetatii care inca se mai inalta si astazi deasupra abruptului unde demult veghea un turn patrat de unde se trage si numele constructiei.


Deschis turistilor fara taxa de vizitare.
 

Comentarii