Conacul Banffy din Turea – obiectivul degradat


Conacul Banffy din Turea este unul dintre cele mai frumoase obiective istorice din intreg judetul Cluj si din toata Transilvania. Conacul Banffy din Turea este inscris pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj. Aceasta lista a fost elaborata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National din tara noastra, in anul 2010. Conacul Banffy din Turea a fost ridicat in secolul 17. Mai exact in anul 1774. Conacul a fost ridicat de Grof Banffy M.

Povestea de la Conacul Banffy din Turea


Conacul a fost tinut intr-o stare buna atata timp cat a fost in proprietatea familiei Banffy. Cladirea a fost construita intr-un stil baroc si era una extrem de cocheta. In interiorul conacului au locuit foarte multi, dar din pacate nimeni nu s-a ocupat de restaurarea obiectivului. Intr-o perioada Conacul Banffy din Turea a fost transformat intr-o cazarma militara. Aceasta transformare a fost realizata de catre colonelul Wilburg Aladar. Cladirea a functionat ca si cazarma militara pana cand colonelul a plecat la razboi si nu s-a mai intors.


 Dupa aceasta etapa Conacul Banffy din Turea a fost judecatorie, primarie  si sediu de C.A.P. pe vremea comunistilor. Mai trist este faptul ca dupa ce a trecut prin toate aceste schimbari radicale si a suferit multe procese vizibile de degradare, cladirea a fost parasita de toata lumea. Asa s-a ajuns ca in locul unde mai de mult era Conacul Banffy din Turea acum sa fie doar o gramada de moloz si fiare, de altfel ca multe alte  castele si conace din Transilvania devenite ruine. Curtea conacului a devenit o mica jungla, bineinteles pastrand proportiile. In curtea conacului vegetatia este atat de mare si de deasa incat abia daca se mai observa ruinele.

 Citeste mai departe aici.

Comentarii