Salina Praid


Salina Praid este situata la 10 km de statiunea Sovata, in judetul Harghita si este una dintre cele mai mari mine de sare din tara si Europa.

Exploatarea Salinei Praid constituie de sute de ani sursa de venit pentru localnici, multi dintre ei lucrand si acum în salina.

Zacamantul are diametre de 1,2-1,4 km si o adancime de 2.700 metri, cu rezerve de aproape 500 de ani, Salina Praid reprezinta o adevarata comoara pentru economia Transilvaniei.


In inima muntelui de sare se ajunge cu autobuzul, printr-un tunel lung de 1.500 de metri, apoi accesul in salina se face coborand 300 de trepte abrupte la capatul carora este amenajat un adevarat orasel subteran, la 120 de metri adancime.


Aerul din Salina Praid  este puternic ionizat, deosebit de eficient in tratarea afectiunilor respiratorii.Tratamentele se fac sub supravegherea unei echipe medicale care mai sustine programe de gimnastica si respiratie alese pentru fiecare boala in parte. Pentru rezultate optime, sunt necesare aproximativ 18 zile petrecand cel putin 4 ore pe zi in Salina Praid.

Contraindicatii la vizita:
    tuberculoză
    bolile acute respiratorii
    tensiune mare (faza a treia)
    cardiopatie ischemica
    boala Basedow
    boala sistemului nervos manifestată prin lesinari si ameteli
    claustrofobie
    sarcina avansata


Primul nivel, cel destinat turistilor, se întinde pe 1.300 de metri si este dotat cu: baze de tratament, cafenele, billiard, biblioteca, locuri de distractie.

Temperatura, in orice anotimp al anului, in salina este de 16 grade Celsius.


In timpul sezonului de vara, numarul persoanelor care viziteaza mina si a bolnavilor care se trateaza aici, ajunge pana la 2.500-3.000/zi.

In cadrul localitatii Praid exista si un strand amenajat, cu apa sarata. Tot aici langa strand sunt amenajate bai sarate fierbinti (in vane), apa sarata fiind incalzita in cazane, deosebit de eficienta in tratarea reumatismului.


Deschis turistilor cu taxa de vizitare.

Comentarii