Cascada de la Sipote

Cascada de la Sipote, cunoscuta si sub denumirea de Cascada de travertin Sipote, este localizata pe Valea Ariesului, la 2 km aval de comuna Salciua, in judetul Alba, Muntii Trascaului,


Cascada de la Sipote reprezinta de fapt o succesiune de cascade desfasurate pe aproximativ 1 km, partea cunoscuta fiind partea inferioara, unde apa paraului se varsa in Aries printr-o cascada vizibila de la sosea.


Pentru a o putea admira puteti opri in parcarea amenajata pe malul Ariesului. Ca reper, cascada este situată la traversarea fostei cai ferate inguste.

 

Cascada de la Sipote este un fenomen carstic complex care cuprinde:


•    un bazin de colectare a apei, parte a Platoului Bedeleu plin de doline si ponoare  periodice situat la 1100-1200 m altitudine.

•    3 izbucuri  situate 400 m mai jos sub peretele de stanca, cu debit mediu prin care apare la lumina apa colectata pe platou, dupa ce strabate pachetul gros de calcare.

•    un parau de 800 m lungime care coboara de la 700 m la 430 m altitudine pe o albie abrupta ce se varsa in Aries.

•    un mare numar de cascade de pana la 15 m inaltime rasfirate pe stanci sau baraje de travertin.

•    gururi de travertin, bazine construite ca niste baraje din depunerile de calcar.




Daca veti vizita cascadele iarna sau primavara devreme veti ramane impresionati de cascadele inghetate, de paraul care a produs diverse forme in gheata.


Cascada de la Sipote este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Apuseni, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.


 Deschis turistilor fara taxa de vizitare.
 

Comentarii