Cetatea Trascaului si povestea ei


Cetatea Trascaului este una dintre cele mai frumoase si interesante obiective turistce din Transilvania. Cetatea Trascaului mai este cunoscuta si sub denumirea de Cetatea Coltesti. Mai este cunoscuta si sub aceasta denumire deoarece se afla situata foarte aproape de satul Coltesti.

Cetatea Trascaului  – caracteristici si date interesante


Cetatea Trascaului are o istorie foarte bogata si extrem de interesanta. Astfel, ea a fost ridicata cu premeditare pe varful foarte abrupt al unei stanci calcaroase. Cetatea s-a ridicat in urma unei invazii tatare din anul 1241. Un alt motiv pentru care obiectivul a fost ridicat a fost acela al apararii localitatilor Trascau si Sangiorgiu. Aceste localitati au avut numeroase pagube de pe urma invaziei de la 1241.


In anul 1470, regele Matei Corvin a confiscat cetatea si a dat-o voievodului Transilvaniei. Cetatea Trascaului a avut o istorie tumultoasa. Astfel, in anul 1510, cetatea a revenit familiilor nobiliare din localitatea Trascau. Mai tarziu, in anul 1514, cetatea a fost devastata de catre taranii condusi de Gheorghe Doja. In anul 1703, Cetatea Trascaului a fost practic distrusa de catre trupele imperiale austriece conduse de generalul Tiege.

Cetatea Trascaului în ziua de azi

Din pacate, in prezent din acest obiectiv au mai ramas doar cateva ziduri. Obiectivul turistic este inscris pe lista monunmentelor istorice din judetul Alba. Lista a fost elaborata de catre Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania, in anul 2010.

In prezent nu a mai ramas mare lucru din obiectiv. Chiar si in aceste conditii, Cetatea Trascaului ramane un obiectiv turistic extrem de interesant. Cei care doresc sa intre in lumea istoriei sunt invitati sa faca o vizita pana in judetul Alba, localitatea Coltesti. Cei mai multi turisti care aleg acest obiectiv turistic sunt pasionati de istorie. Pe langa turistii curiosi, la cetate pot fi vazuti adesea si arheologi. Chiar daca obiectivul nu este in judetul Cluj, el este unul deosebit de important pentru toata Transilvania. Cetatea este extrem de vizitata  in fiecare an de catre foarte multi turisti curiosi de povestea ei

Citeste mai departe aici.

Comentarii