Cetatea Devei



Cetatea Devei se afla pe teritoriul orasului Deva, din judetul Hunedoara fiind considerata una dintre cele mai importante fortificatii medivale din Transilvania.


De-a lungul timpului cetatea a  fost stapanita de voievozi, de principi, de conti si de ducese; a fost data în dar, vanduta sau bombardata.


Cetatea medievala, numita pe drept cuvant "cheia Muresului", a pazit secole de-a randul, iesirea si intrarea in Transilvania pe Valea Muresului, a uneia din cele mai importante artere de circulatie spre centrul si vestul Europei. 


Cetatea a fost ridicata in secolul al XIII-lea, dar urmele de locuire sunt mult mai vechi. Prima mentiune documentara care face referire la Cetatea Devei dateaza din anul 1269.

Ea a devenit fortificatie puternica in secolul al XV-lea, suferind transformari succesive, mai ales prin lucrarile realizate de Habsburgi in sec. al XVIII-lea.


In anul 1581, cetatea Deva a ajuns in mainile lui Ferenc Geszthy, guvernatorul Transilvaniei, care a efectuat lucrari de constructie, mai ales in partea de sud. 


La sfarsitul secolului al XVII-lea cetatea intra in posesia casei de Habsburg, impreuna cu proprietatile fiscale ale principatului. Din 1713 noul guvernator, Johann Steinville, incepe lucrari de transformare a cetatii intr-o fortificatie bastionara, cuprinzand si terenul de la bazele cetatii.


O ultima faza de restaurare are loc la inceputul secolului al XVIII-lea, dar este definitiv distrusa in timpul revolutiei din 1848-1849.

In present, Cetatea Devei se afla in plin proces de restaurare, fiind inclusa intr-un proiect finantat din fonduri europene.



Cetatea poate fi vizitata in orice anotimp. Accesul se face cu telecabina, contracost.

Comentarii