Barajul si Lacul de acumulare Lesu


Barajul si Lacul de acumulare Lesu este situat langa localitatea Lesu, pe Valea Iadului, judetul Bihor.


Lacul de acumulare Lesu a fost dat in folosinta in anul 1973.


Este un lac de acumulare cu o suprafata de 148 hectare, volumul de apa realizat prin construirea barajului pe Valea Iadului este de 28,3 milioane m³.

Apa lacului alimenteaza hidrocentrala Lesu, care s-a dat in folosița cu patru ani mai tarziu, in anul 1977.



Coada Lacului a devenit din ce în ce mai populata astfel, la inceputul anilor 90’ aici s-a format un adevarat sat de vacanta. Zona infloreste de la an la an, incepand cu case de vacanta personale, apoi cu pensiuni care gazduiesc din ce in ce mai multi turisti anual.

Initial a fost un loc unde veneau turistii mai mult vara, dar odata cu construirea drumurilor de acces mai bune, turistii au inceput sa vina si iarna.


Accesul catre satul de vacanta se poate face cu masina, bicicleta, sau pe jos. Accesul cu trenul se face pana în Bratca, de unde se continua drumul pe jos.


Caile de acces sunt dinspre Oradea, pe drumul european E60, iar in dreptul localitatii Bucea, la kilometrul 66, se face dreapta si se continua drumul cam 20 de kilometri din care, aproximativ 7 se fac cu Lacul Leşu in dreapta. Drumul este practicabil in toate anotimpurile. 

O alta ruta este drumul european E60, dinspre Cluj Napoca, in dreptul localitatii Poieni, la kilometrul 74 se face un drum catre stanga si apoi inca 30 de kilometri pe acest drum ce trece pe langa Lacul Dragan.  


Dinspre Beius este o alta ruta, dinspre E79, Oradea-Deva, din localitatea Beius, catre Stana de Vale pe drumul ce o ia la stanga in dreptul cabanei Militare. Aceasta ruta este practicabila abia dupa topirea zapezilor, iarna fiind inchisa, in schimb exista ruta alternativa ce este deschisa în tot timpul anului: Beius - Rosia - Damis - Bratca - Remeti - Lesu.



O plimbare de-a lungul barajului reprezinta un bun prilej pentru a inspira aer curat, de a admira peisajul superb.

Deschis turistilor fara taxa de vizitare.

Comentarii