Manastirea Sfanta Troita din Feleacu

Manastirea Sfanta Troita din Feleacu este una dintre cele mai frumoase si apreciate manastiri din intreg judetul Cluj. Manastirea Sfanta Troita poarta hramul Sfanta Troita si Sfantul Voievod Stefan cel Mare al Moldovei. Data la care se sarbatoreste hramul manastirii este 14 septembrie. Manastirea Sfanta Troita are o obste formata din calugari. Staretul de la Manastirea Sfanta Troita este Protos. Alexandru Ghent. Manastirea este amplasata in satul Feleacu din judetul Cluj

Totul despre Manastirea Sfanta Troita din Feleacu


Asezamantul a luat fiinta la sfarsitul secolului 18, in partea de sud – est a satului Feleacu. Insa cea mai veche asezare de la Manastirea Sfanta Troita dateaza inca din anul 1581. Mai exista si alte documente care arata ca in anul 1597, calugarii de la manastire au avut nevoie de cateva barne si aproape 4000 de sindrile.

Manastirea Sfanta Troita a fost un lacas de cult modest. Acesta era compus din absida altarului, asezata la rasrit, naosul cu absidele laterale, orientate spre nord si sud si pronaosul. Arheologii care au facut cercetari la fata locului au gasit o fundatie de piatra seaca in partea de nord a manastirii. Despre aceasta descoperire se crede ca era de la clopotnita manastirii. In jurul clopotnitei si a bisericii au fost gasite 18 monahi.


Langa Manastirea Sfanta Troita din satul Feleacu au fost construite si cateva asezaminte care erau folosite drept chilii sau alte anexe bisericesti. Aceste asezaminte erau construite din lemn si paianta. In anul 1643, la Manastirea Sfanta Troita din Feleacu s-a mentinonat pentru prima data prezenta unor calugarite. Anul 1785 a insemnat sfarsitul manastirii din Feleacu, aceasta fiind distrusa de autoritatile habsburgice. In anul 1991 se decide reinfintarea manastirii din satul Feleacu. In prezent Manastirea Sfanta Troita are in componenta sa o biblioteca ce insumeaza aproximativ 3000 de volume.


Citeste mai departe aici.

Comentarii