Pestera Ghetarul de la Vartop



Ghetarul de la Vartop este situat in comuna Arieseni din judetul Alba, in Muntii Bihorului.
Pestera Ghetarul de la Vartop, cunoscuta si sub denumirea de Pestera Minunata sau Ghetarul de la Casa de Piatra, este celebra datorita faptului ca aici a fost descoperita cea mai veche urma a omului de Neanderthal din Romania.



Desi intrarea in pestera era cunoscuta de localinici de sute de ani, ea este atestata stiintific abia in 1955. Pestera este declarata monument al naturii din anul 1957 si rezervatie speologica din anul 1969.

Pestera are o lungime de 300 de metrii, iar intrarea de 15 m lungime si 5 m inaltime, duce  in mod descendent spre mai multe sali, fiecare dintre ele impodobite cu elemente specifice:
  • "Sala Ghetarului" de 70 m,
  • "Sala Domului", in care se poate admira un dom din montmilh, festonat cu gururi, precum si interesante draperii pe tavan.
  • "Sala Minunilor", denumită astfel datorită diversitătii speleotemelor prezente: stalactite, stalagmite, coloane, draperii parietale, coralite, gururi etc
  • "Sala Mare" in care se pot observa domuri stalagmitice si numeroase stalagmite, stalactite, coloane, coralite, baldachine, draperii, gururi festonate, un disc si cristale de calcit.

Din anul 2008 pestera a fost inchisa spre vizitare datorita neintelegerilor dintre Primarie si Rezervatia Apusenilor - momentan pestera este inchisa cu o poarta de fier.

Vizitarea pesterii se face doar insotiti de ghid, intre orele 10:00  - 18:00 in sezonul turistic (15 iunie - 15 septembrie). In afara sezonului turistic vizitarea se face doar cu programare prealabila, iar turul pesterii dureaza aproximativ 30 de minute.


Conditii specifice de vizitare:
  • echipamentul de vizitare obligatoriu este format din: incaltaminte cu talpa aderenta (recomandabil bocanci) si imbracminte adecvata unei temperaturi de +4oC, sursa de lumina electrica proprie cu autonomie de minim 30 minute. Este interzisa utilizarea unor surse de iluminat cu foc deschis (lampi de carbid, torte)
  • este interzis accesul in pestera pentru copii sub 6 ani; accesul minorilor se va face numai in prezenta parintilor sau tutorilor legali
  • este strict interzis accesul persoanelor aflate in stare de ebrietate sau sub influenta unor substante halucinogene
  • accesul in mediul subteran se face in baza unei declaratii pe propria raspundere prin care membrii grupului atesta faptul ca nu sufera de afecţiuni fizice sau psihice care pot pune in pericol viata si/sau securitatea acestora in mediul subteran (claustrofobie, astm, probleme cardiovasculare, locomotorii etc.), ca au luat la cunostinta despre conditiile si regulamentul de vizitare a pesterii si ca isi asuma raspunderea pentru eventuale accidente sau incidente pe care le provoaca siesi sau altor turisti
  • este interzisa insotirea in pestera de catre animale de companie


Pentru a ajunge la pestera urmati, amonte, drumul ce trece pe langa satul Casa de Piatra circa 400 de metri pana la un indicator pe partea dreapta a drumului: "Ghetarul Vartop". De aici urmati poteca si marcajul turistic pana la pestera.



Desi mica, aceasta este una dintre cele mai frumoase pesteri din tara datorita varietatii si conservarii podoabelor.


Deschis turistilor cu taxa de vizitare.

Comentarii