Manastirea Sfanta Elisabeta din Cluj – Napoca

Manastirea Sfanta Elisabeta este una cu totul deosebita. Acest lacas de cult se afla chiar in orasul de pe Somes. Tocmai acest lucru o face deosebita si speciala din toate punctele de vedere. 


Trebuie sa remarcam ca intreg judetul Cluj este presarat cu manastiri extrem  de frumoase. Aceste lacase de cult sunt asezate in locuri care abunda in frumusete. De indata ce veniti la manastirile din Cluj, viata va deveni putin schimbata si indreptata mai inspre spiritualitate si cele sfinte. Manastirea Sfanta Elisabeta se afla pe str.  Artarului nr. 7-11, Cluj – Napoca. Aici se poate ajunge foarte usor: cu masina personala sau cu autobuzul, folosind linia 21. Este o linie de autobuz care face legatura intre Piata Mihai Viteazu si Cartierul Buna Ziua.

Povestea de la Manastirea Sfanta Elisabeta

Manastirea Sfanta Elisabeta a luat fiinta gratie propunerii Societatii Ortodoxe a Femeilor Romane. Aceasta propunere a venit in anul 1934 din partea episcopului Nicolae Ivan. Tot atunci, Manastirea Sfanta Elisabeta a primit si hramul Sfintei Cuvioase Elisabeta, facatoarea de minuni, ce este praznuita in fiecare an la data de 24 aprilie. La inceput, lacasul de cult a functionat in cladirea “ vechii teologii “. Aceasta fiind situata pe str. Avram Iancu la nr. 6. De altfel, acolo au fost puse si bazele unui Institut al surorilor de caritate. Apoi pentru o perioada, personalul si inventarul de la Manastirea Sfanta Elisabeta s-au mutat la Sibiu, in cadrul Arhiepiscopiei Sibiului. Cu toate ca si-a schimbat domiciului, Manastirea Sfanta Elisabeta a ramas dependenta canonic de Episcopia Clujului.

Mitropolitul Andrei a avut o initiativa pe placul credinciosilor, iar in anul 2011, manastirea a fost reinfiintata chiar la Cluj – Napoca. Cu aceasta ocazie a luat fiinta o noua obste monarhala, la data de 24 aprilie 2012, cand se sarbatoreste si primul hram. Tot in aceea perioada s-a instalat ca stareta Monahia Maria Asaftei. Duhovnic a devenit Arhim Samuel Cristea.


Citeste mai departe aici.

Comentarii