Biserica fortificata din Biertan

Biserica evanghelica fortificata din Biertan, judetul Sibiu este construita in stil gotic tarziu.  Biertanul face parte dintre primele asezari germane din Transilvania.


Din totalul de aproape 300 biserici fortificate construite intre secolele XV si XVI biserica din Biertan si-a conservat foarte bine aspectul initial. Acest edificiu se ridica pe un deal in mijlocul comunei.

La 1486 este mentionata prima data biserica-cetate printr-un document al regelui Matei Corvin.




Partea principala este formata de un crucifix ce reprezinta pe Maria, Iisus si Maria Magdalena, care imbratiseaza crucea.

Intrarea in cetate se face direct din piata centrala printr-o scara de lemn acoperita, lunga de 100 m.




Camera sacristiei adapostea tezaurul bisericii si al localitatii in vreme de asediu. In aceasta camera inca mai exista piese ale mestesugarilor transilvaneni, tablouri, cani si potire in stilul Renasterii.



Zidul de incinta, care dateaza din aceeasi epoca a fost intarit in cursul secolului al XVI-lea cu 8 turnuri, el desfasurandu-se in forma de spirala, asemenea unei centuri cu 3 turnuri in jurul dealului. Turnurile bisericii din Biertan sunt urmatoarele: Turnul cu ceas, Turnul cu clopot din lemn, Turnul mausoleului, Turnul bastion, Turnul catolic, Turnul primariei, doua turnuri-poarta si Bastionul Tesatorilor.


Ansamblul arhitectonic de la Biertan impresioneaza prin incadrarea armonica in localitate, prin valoarea sa estetica si informativ istorica si mai ales prin substanta originara pastrata de la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea, caracteristici care au determinat includerea sa in Lista Patrimoniului Universal UNESCO.



In biserica exista o orga, cea mai veche informatie cu privire la aceasta datand din 1523, cand este mentionat organistul Bartholomäus. Dupa cateva restaurari, s-a ajuns la orga existenta in prezent, care dateaza din 1869 si a fost realizata de maestrul Karl Hesse din Viena.



Pe vremuri, in bastionul estic se afla „carcera”, unde erau inchisi, timp de doua saptamani, cuplurile (sot si sotie) care se certau si intentionau sa divorteze. In camera de mici dimensiuni, avand o masa mica si un singur pat, comunitatea sasilor le punea la dispozitie o singura farfurie, un singur tacam si o singura cana pentru apa. Din acest motiv, in 300 de ani, la Biertan a avut loc un singur divort.




Deschis turistilor cu taxa de vizitare.

Comentarii