Castelul Jósika din Moldovenesti – istorie si importanta


Castelul Jósika din Moldovenesti este unul dintre cele mai frumoase castele pe care le detine Transilvania. Acest obiectiv se afla relativ aproape de capitala Transilvaniei ( Cluj – Napoca ). Castelul Jósika din Moldovenesti este un obiectiv de o importanta majora. Acest lucru se datoreaza faptului ca este inscris pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj, lista elaborata de Ministerul Culturii si Patrimoniului Națtonal din Romania in anul 2010. Castelul Jósika din Moldovenesti are o arhitectura cu totul deosebita. Arhitectura castelului este cu totul si cu totul aparte, deoarece este realizat in stil baroc.

Castelul Jósika din Moldovenesti – un important obiectiv istoric

La fel ca multe alte obiective din apropierea orasului Cluj – Napoca si acesta este unul de o importanta uluitoare, bineinteles din punct de vedere istoric. Importanta istorica a obiectivului este data de  anumite descoperiri arheologice, extrem de interesante. Mai exact, in anul 1912, la Castelul Jósika din Moldovenesti s-au executat sapaturi si au fost descoperite 57 morminte de inhumatie. Aceste descoperiri sunt deosebit de importante si aduc istoria in prim plan. Istoricii si arheologii sustin ca mormintele de inhumatie dateaza inca din epoca medievala timpurie. Si de aici tragem concluzia ca locul este unul incarcat de istorie cu o importanta majora pentru intreg judetul Cluj si toata Transilvania.

  Cum se poate ajunge la Castelul Jósika din Moldovenesti si cum este in prezent

La castel se poate ajunge extrem de usor.  Drumul pana acolo este destul de bun si poate fi parcurs cu masina sau cu trenul. Spre deosebire de multe alte obiective care au o importanta majora in Transilvania, acesta inca nu este o ruina. Castelul Jósika din Moldovenesti este unul dintre putinele obiective istorice importante care se afla intr-o stare buna, in sensul ca amplasamentul nu este inca o ruina. In prezent in Castelul Jósika din Moldovenesti se afla sediul primariei din localitate.

Citeste mai departe aici.

Comentarii