Vanatarile Ponorului si Cascada Dalbina

Rezervatia Vanatarile Ponorului este situata intre satul Vale in Jos, comuna Ponor si satul Dumesti, comuna Salciua, judetul Alba.


Este o depresiune larga de peste 150 km² bine populata.  A fost clasificata ca poljie de catre speologul Viorel Ludusan si este singura forma de relief de acest gen din Romania. Poljie este un cuvant sloven si inseamna campie.

Peretele inalt de calcar din partea estica de culoare alb-gri e brazdat de dungi vanete, ce au dat locului denumirea de Vanatarile Ponorului.

In rezervatia Vanatarile Ponorului  se gasesc cascade care totalizează  70-80 m de cadere, iar cea mai mare dintre acestea masoara 25 m si se numeste Cascada Dalbina.


Cascada Vanătarile Ponorului (Dalbina) se situeaza in rezervatia cu acelasi nume.  Este deosebit de frumoasa, mai ales dupa ploi torentiale sau primavara, dupa topirea zapezii, cand debitul apei creste foarte mult.

Cascada Dalbina si Vanatarile Ponorului se pot admira de pe platforma de lemn construita de salvamontistii din judetul Alba. Este drenata subteran, cele trei paraie care se unesc aici se pierd in masivul calcaros si il strabat prin pestera Huda lui Papara.

In amonte de aceasta cascada, speologii de la clubul "Emilian Cristea" Alba Iulia au descoperit, explorat si cartat în 1986-1988 Avenul de la Vanatare adanc de 106 m, spectaculos dar deosebit de periculos. Tot in peretele cascadei s-a descoperit Avenul Colmatat de 16 m adancime. 


Deschis turistilor fara taxa de vizitare.

Comentarii