Cascada Bigar


Cascada Bigar se afla  in Parcul National Cheile Nerei — Beusnita, din judetul Caras-Severin.
Rezervatia naturala a fost infiintata în anul 1982 si declarata arie protejata din martie 2000.


Aceasta reprezinta o zona colinara, cu izvoare, chei, abrupturi calcaroase, vai, ponoare, pesteri, avene, poiene si pajisti.  Fauna este alcatuita din mamifere precum: urs brun, ras, lup, vulpe, pasari, reptile, broaste si pesti. Flora este compusa din specii ca: nuc comun, alun turcesc, ghimpe, bujor banatean, specifice gruparii montane a Muntilor Banatului.
Izbucul Bigar este un izvor puternic alimentat de un curs de apa subteran ce strabate pestera cu acelasi nume din Muntii Aninei. Dupa circa 200 m, apa izvorului se varsa in raul Minis  formand o cascada, ce poarta numele de Cascada Bigar.

Legenda de la Cascada Bigar

Se spune ca, pe meleagurile Vaii Almajului, traia o familie de tarani, care nu putea avea  un urmas. Intr-o noapte, femeia a fost vizitata  in vis o vrajitoare care i-a spus ca, daca va bea apa de la izvorul aflat la granita dintre lumi va ramane insarcinata. Conditia a fost ca, in cazul in care urmasul va fi fata, acesteia nu-i va fi permis sa se indragosteasca niciodata caci va muri.
Femeia a baut apa si a nascut o fata frumoasa, care s-a îndragostit de un baiat chipes pe nume Bigar.

Deoarece fata a incalcat cerinta vrajitoarei, a  fost inchisa de tatal ei in grota de deasupra izvorului dintre lumi. Strigatele de disperare ale acesteia au fost atat de puternice incat au fost auzite de vrajitoarea care traia in cealalta lume, in Taramul Regasirii Dorului.
Induplecata de suferinta ei, vrajitoarea i-a transformat parul intr-o cascada pe care au inceput sa curga lacrimile fetei.
Legenda spune ca baiatul s-a aruncat in apele cascadei, iar fata a murit odata cu el, dar s-au reintalnit in cealalta lume, singurul loc in care iubirea lor era posibila.
De atunci, indragostitii vin pentru a avea parte de iubirea vesnica si beau apa din cascada ce poarta numele baiatului.
Site-ul The World Geography a alcatuit in anul 2013 o lista cu cele mai impresionante cascade din lume, Cascada Bigar din Caras-Severin ocupand primul loc.

Deschis turistilor fara taxa de vizitare.

Comentarii