Conacul Laszay – Filip din Nadaselu – obiectivul nerevendicat


Conacul Laszay – Filip din Nadaselu este unul dintre cele mai frumoase si atragtoare obiective turistice de la noi din judet. Conacul Laszay – Filip a fost construit de catre o familie instarita, pe nume Kabos. Conacul Laszay-Filip este un adevarat monument istoric. Obiectivul este unul de importanta nationala si este inscris pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj. Aceasta lista a fost elaborata de catre Ministerul Culturii si Patrimoniului National din tara noastra, in anul 2010.

Conacul Laszay – Filip – istoric

Conacul Laszay-Filip este un obiectiv extrem de interesant. Conacul a fost construit in perioada cuprinsa intre secolele 17 si 19. Asa cum era si normal obiectivul poarta denumirea fostului si primului proprietar. Conacul Laszay-Filip este situat foarte aproape de orasul Cluj – Napoca. Mai exact in comuna Nadaselu.

Cum este in prezent Conacul Laszay – Filip


Transilvania este singura zona din tara cu cele mai multe obiective turistice si istorice extrem de importante. Din pacate foarte multe dintre acestea se afla intr-o continua stare de degradare si asta chiar daca au o semnificatie istorica deosebit de importanta.  Evident ca sunt si obiective care s-au pastrat foarte bine de-a lungul timpului si obiective care au avut parte de cateva restaurari si astfel in prezent arata destul de bine. Din pacate obiectivele care s-au bucurat de restaurari sunt extrem de putine si numarul ruinelor este intr-o continua crestere. Despre  Conacul Laszay-Filip putem spune ca este intr-o stare relativ buna, adica arata bine, in comparatie cu alte obiective de teapa sa.


In prezent nu locuieste nimeni in interiorul Conacului Laszay-Filip, insa autoritatile au avut grija de obiectiv, macar sa nu se degradeze. Nu doar ca nu locuieste nimeni, dar pana in prezent Conacul Laszay-Filip nu a fost revendicat de nimeni. Singurul obiectiv deteriorat este o masa de piatra care se afla fix in fata conacului. Acest monument din piatra a fost ridicat de catre Lészay Gyula si Matskási Karolina, in amintirea fiului lor, decedat la varsta de un an si jumatate.

Citeste mai departe aici.

Comentarii