Manastirea Inaltarea Domnului – Muntele Rece

Manastirea Inaltarea Domnului de la Muntele Rece este una dintre cele mai frumoase manastiri din intreg judetul Cluj. Manastirea Inaltarea Domnului se afla in satul cu acelasi nume ( Muntele Rece ) din comuna Muguri – Racatau, bineinteles in judetul Cluj.

Povestea si istoria de la Manastirea Inaltarea Domnului

Manastirea Inaltarea Domnului a luat fiinta in cinstea eroilor care s-au jertfit in batalia cu trupele germano – maghiare, batalie care s-a purtat intre Somesul Rece si Valea Ierii. Dintre multiplele victime care au cazut la datorie, doar 26 de ostasi au fost ingropati pe locul unde astazi se afla Manastirea Inaltarea Domnului. Datorita acestor eroi care si-au dat viata pentru patrie chiar pe aceste meleaguri, Manastirea Inaltarea Domnului este extrem de cunoscuta si vizitata in fiecare an de foarte multi credinciosi. Acest lacas de cult este construit pe un teren donat de catre Alexandru Rakoczi din Muntele Rece, Ioan Bordea si Culda Mihai din Valea Ierii.

In anul 1996 autoritatile militare au dispus reamenajarea cimitirului de la “ Eroi “. Astfel, intreaga lucrare arhitecturala  a fost realizata de catre clujeanul Sorin Dan Clinci. Cu aceasta ocazie au fost descoperite inca 9 trupuri ale unor soldati care si-au dat viata pe aceste meleaguri. In anul 2000 conducerea manastirii a fost preluata de catre ieromonahul Gherman Mitoi. In urma preluarii conducerii manastirii, acesta a continuat procesul de modernizare si dotare a lacasului de cult.

In anul 2011 staretia de la Manastirea Inaltarea Domnului a fost preluata de catre Ierom. Arsenie Galatan. Astfel, Manastirea Inaltarea Domnului a devenit manastire de calugari. O vizita la Manastirea Inaltarea Domnului de la Muntele Rece este intotdeauna extrem de placuta. Lacasul de cult se pliaza perfect pe nevoile credinciosilor dar si pe cele ale turistilor care vin in zona in fiecare an.  Nu doar  manastirea si credinta sunt puncte de atractie ci si natura si peisajul in cadrul careia este amplasata manastirea.

Citeste mai departe aici.  

Comentarii