Manastirea Nicula din judetul Cluj

Manastirea Nicula, clar este cea mai cunoscuta si apreciata manastire din Cluj si desigur si din toata Transilvania. Manastirea Nicula este extrem de cunoscuta printre credinciosi, pentru ca in fiecare an aici se aduna sute de mii de oameni sa celebreze sarbatoarea Sfiintei Maria, la data de 15 august. Inainte cu cateva zile sau chiar saptamani, personalul de la manastire face pregatiri intense pentru primirea in cele mai bune conditii a tuturor credinciosilor.

Povestea de la Manastirea Nicula

Acest lacas de cult se afla la doar cativa km distanta de orasul Gherla. Manastirea Nicula este foarte aproape si de orasul Cluj – Napoca. Aceasta manastire este renumita printre credinciosi si datorita unei icoane care se afla acolo. Este vorba despre icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. Hramul manastirii este serbat in fiecare an la data de 15 august. Atunci, la Manastirea Nicula se aduna mii de pelerini. Deoarece in zona nu sunt destule unitati de cazare, iar capacitatea manastirii este cu mult depasita, majoritatea oamenilor campeaza in imediata vecinatate a lacasului de cult.


Manastirea Nicula din judetul Cluj este una dintre cele mai vechi asezaminte monarhale din tara. Astfel, prima marturie istorica dateaza inca din anul 1552, avand hramul Sfanta Treime. In perioada dintre anii 1875 si 1879 s-au inceput lucrarile la constructia noii manastrii. O buna bucata de timp lucrarile au fost sistate, insa in anul 1905, lucrarile pentru ridicarea manastirii s-au reluat. Pictura din interiorul bisericii a fost realizata in anul 1961, fiind executata in tempera.


Celebra icoana facatoare de minuni, datorita caruia Manastirea Nicula are mii de vizitatori in fiecare an, a fost zugravita de catre preotul zugrav Luca din localitatea Iclod, in anul 1681. Mai apoi preotul a donat icoana bisericii. Potrivit unor documnete neoficiale, icoana Maicii Domnului cu Pruncul a lacrimat incontinuu intre 15 februarie si 12 martie 1699. In fiecare an, cand este hramul manastirii, icoana este scoasa din biserica si se face ocolul bisericii cu aceasta.

 Citeste mai departe aici.  

Comentarii