Piatra Craiului – Manastirea din natura

Manastirea Piatra Craiului este renumita in special datorita locului unde este asezata. Mai exact, lacasul de cult se afla situat chiar in mijlocul unei paduri. Manastirea Piatra Craiului este in comuna Ciucea din judetul Cluj, deci inca o manastire cu care judetul Cluj se poate mandri. Ca si punct de reper, Manastirea Piatra Craiului este pe drumul dintre Cluj-Napoca si Oradea. In dreptul popasului Piatra Craiului, de unde-i vine si numele. De fapt, lacasul de cult se numeste: Manastirea Sfantul Ioan Iacob Hozevitul, insa este mai cunoscuta sub denumirea de Manastirea Piatra Craiului.

Povestea de la Manastirea Piatra Craiului

Credinciosii care vin in acest loc trebuie sa-i multumeasca lui Viorica Iorgulescu, deoarece ea a donat terenul pentru construirea lacasului de cult. Acest lucru s-a intamplat intre anii 1993 si 1994. La finele anului 1994 la manastire au poposit 2 monarhi: Damaschin Groza si Gherontie Maxim. Acestia s-au instalat abia in anul 1995, cand au inceput sa lucreze la planul pentru ridicarea Manastirii Piatra Craiului. Acest lacas de cult era unul cu totul deosebit pentru locuitorii din zona, deoarece era prima manastire aflata pe ruta Cluj-Napoca – Oradea.

Putem spune ca Manastirea Piatra Craiului este asezata chiar in inima naturii. Locul unde aceasta este amplasata este o adevarata oaza de liniste si de verdeata. Si ca sa fie cu totul speciala, Manastirea Piatra Craiului interfereaza cu 3 judete: Cluj, Bihor si Salaj. Piatra de temelie a fost pusa chiar in prezenta IPS Bartolomeu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, la data de 21 mai 1995.


Manastirea Piatra Craiului este un lacas de cult exclusiv pentru calugari si este si singurul de acest gen, pe ruta Cluj – Napoca – Oradea. Manastirea este alcatuita din: biserica din lemn, chilii, paraclis si staretia.  Cei de la manastire au elaborat un plan de extindere ce va cuprinde: o biserica mai mare, staretia, casa monarhala, casa de oaspeti, trapeza si o bucatarie. Hramul manastirii se sarbatoreste in fiecare an in prima duminica din luna august.

Citeste mai departe aici.

Comentarii