Manastirea Schimbarea la Fata de la Cheile Turzii

Manastirea Schimbarea la Fata se afla situata in Cheile Turzii. Aceasta manastire este una de o importanta deosebita pentru localitatea Turda si pentru intreg judetul Cluj. De-a lungul timpului, Manastirea Schimbarea la Fata a fost prezentata nu doar ca o institutie religioasa. Acest lacas de cult a fost un adevarat ambasador in ceea ce priveste educatia si cultura.

Povestea si istoria de la Manastirea Schimbarea la Fata

 In locul in care este amplasata aceasta minunata manastire, sade o istorie cunoscuta de foarte putini oameni. Manastirea Schimbarea la Fata este una dintre cele mai vechi manastiri din judetul Cluj. Istoricul Gheorghe Moldovan sustine ca lucrul pentru constructia lacasului de cult, a inceput undeva in prima jumatate a secolului 16. Mai exact undeva prin anii 1568, insa nu se stie nimic sigur cu privire la anul exact cand s-a inceput constructia manastirii. Cu toate acestea, exista anumite documente din care reiasa ca manastirea dateaza inca din secolul 13. Mai exact, inainte de anul 1278.


Bisericuta lacasului de cult avea o forma de para si a fost formata si cu ajutorul unui lac glaciar. In aceea perioada, Manastirea Schimbarea la Fata a trebuit sa plateasca mai multe dari, catre Principele Transilvaniei. In anul 1687, Mitropolitul Moldovei ( Dosoftei ), trimite cartea sa acestei manastiri. De remarcat este faptul ca opera de arta avea si o dedicatie in limba slavona.

Mult mai curand, in anul 1997, preotul Vasile Stiopei se hotaraste sa refaca Manastirea Schimbarea la Fata de la Cheile Turzii. Acesta a fost ajutat si de doi studenti la teologie: Rares Moldovan si Horatiu Borza. Manastirea Schimbarea la Fata este un lacas de cult cu destinatie in special pentru calugari.


Manastirea Schimbarea la Fata reprezinta un loc ideeal de relaxare si regasire printre turisti si credinciosi.

Citeste mai departe aici.

Comentarii