Povestea de la Biserica Reformata din Cluj – Napoca

Biserica Reformata din Cluj – Napoca este una dintre cele mai frumoase asezaminte monarhale din oras.  Biserica Reformata se afla amplasata pe strada Mihail Kogalniceanu, in vecinatate cu Bastionul Croitorilor. Lacasul de cult este unul dintre cele mai de seama edificii gotice din Ardeal.


Biserica Reformata a fost construita intre anii 1486 si 1510. Lacasul de cult mai este cunoscut si sub denumirea de Biserica Reformata Centrala sau Biserica Reformata de pe Ulita Lupilor. Ulita Lupilor reprezinta strada unde se afla biserica. Intre timp, Ulita Lupilor a devenit strada Mihail Kogalniceanu de azi.

Povestea de la Biserica Reformata din Cluj – Napoca

Exista si un document care atesta ca acest lacas de cult a inceput sa prinda contur in anul 1486. Documentul dateaza inca din 9 septembrie 1486. In acel an, primaria orasului a donat un teren calugarilor franciscani. Pe acel loc urma sa se construisca Biserica Reformata din ziua de azi.  Un an mai tarziu incepe constructia bisericii. Aceasta constructie era foarte atent supravegheata de catre calugarii franciscani si avea parte de sustinerea regelui Matia Corvin. Dupa moartea regelui Matia Corvin, biserica are sustinere in continuare din partea regelui Vladislav al 2 lea al Ungariei. Acesta dona veniturile pe care le avea din mai multe saline.


Biserica Reformata din Cluj – Napoca a fost finalizata in anul 1510. Acest asezamant a fost denumit si Biserica Cetate, deoarece avea forma unui castel medieval. Biserica Reformata din Cluj – Napoca a fost construita extrem de bine, in asa fel incat si astazi se mai pastreaza arhitectura acelei perioade. Insa din cauza unor restaurari ce trebuiau facute s-a mai pierdut din autenticitatea constructiei


Intre anii 1566 si 1579, Biserica Reformata ramane pustie, datorita luptelor din acea perioada, calugarii fiind alungati. In anul 1579 biserica este redata calugarilor romano – catolici. In anul 1603 Moise Szekely a cucerit orasul si a atacat biserica fiind hotarat sa o darame. In incercarea lui, tencuiala s-a prabusit peste soldati si multi dintre ei au decedat. Intr-un final s-au oprit din aceasta tentativa, doar ca biserica fusese foarte grav avariata. Intre anii 1638 si 1645 biserica a fost refacuta  si renovata cu ajutorul regelui Gheorghe Rakoczi I. De atunci si pana in prezent, biserica a mai suportat cateva schimbari si renovari.


Citete mai departe aici

Comentarii