Cetatea medievala Rupea

Cetatea Rupea este situata in localitatea Rupea din judetul Brasov. Aceasta se vede de la distanta, deoarece dealul pe care sta este unul proeminent. Se poate ajunge la ea mergand pe drumul Brasov – Sighisoara.


Cetatea Medievala Rupea a fost mentionata, intr-un prim document istoric, in anul 1324. Aceasta a servit de-a lungul timpului atat ca si fortificatie, dar si ca refugiu pentru populatia care locuia dealurile si valea din imprejurimi.


Este o cetate taraneasca cu patru zone intarite cu turnuri poligonale. Fortareata este construita pe trei incinte: cetatea de sus, cetatea de mijloc si cetatea de jos. Cetatea a fost modificata in timp, prin adaugarea a doua curti interioare si a trei turnuri de aparare.


Intre anii 1432–1437, cetatea a fost atacata si jefuita de catre turci, iar ulterior, in anul 1643, aceasta a fost parasita in urma unui incendiu devastator ce a transformat-o in ruine. In 1716, cetatea a fost folosita ca refugiu pentru supravietuitorii epidemiei de ciuma, care a izbuncit în localitatea de langa cetate. Cetatea a fost abandonata definitiv în anul 1790, in urma unei furtuni puternice care i-a distrus acoperisul.


Aceasta  aproape ca ajunsese o ruina in perioada comunista.  Lucrarile de restaurare, efectuate din fonduri europene, au inceput in 2010 si s-au incheiat in 2013.

Cetatea primeste aproximativ 5.000 de turisti pe luna, atat din tara, cat si din stainatate.
Daca va aflati in zona, vizitati si cetatea medievala Rupea. Este de ajuns o zi pentru a face turul acesteia.


Deschis turistilor cu taxa de vizitare.

Comentarii