Balea Lac

Zona Balea Lac se afla la o distanta de 80 de kilometri de orasul Sibiu. Drumul pe care se poate ajunge la Balea Lac este soseaua Transfagarasan, una dintre cele mai spectaculoase sosele montane din Europa.

La Balea Lac se poate ajunge usor vara cu orice mijloc rutier,  între 1 noiembrie si 1 iulie, iar in anotimpul  rece se poate ajunge doar cu telecabina  de la Balea Cascada.

Balea Lac este un lac glaciar aflat la o altitudine de 2.034 m. in Muntii Fagaras. Lacul are 360 m lungime,  o suprafata de 4,65 ha si o adancime de 11,35 m.  

Lacul a fost declarat rezervatie stiintifica si cuprinde mai multe plante rare, precum floarea de colt si animale ocrotite: capra neagra, rasul, acvila de munte. 

Pe versantul nordic se afla  sapte lacuri glaciare: Urlea, Podragul Mare, Podragul Mic, Podragel, Balea, Doamnei si Avrig. Pe versantul sudic, lacurile sunt mai multe, dar mai mici, cele mai importante fiind: Jgheburoasa, Rosu, Galben, Buda, Capra si Caltun.

Majoritatea lacurilor din Fagaras se gasesc la peste 2.000 m altitudine. Lacul situat la cea mai mare altitudine fiind  lacul Mioarelor, la 2.282 m.

Exista si o legenda a laculuicare spune ca numele lui vine de la un cioban curajos pe nume Balea, care a ajutat un imparat sa-si infranga adversarul si astfel a primit permisiunea de a se casatori cu fiica acestuia. Intr-una din zile,  cand tinerii se aflau pe munte, o furtuna mare i-a impins in lac, iar de atunci lacul se numeste Balea Lac.

In zona exista numeroase obiective turistice, printre care: Manastirea Curtea de Arges, Lacul si Barajul Vidraru, Cetatea Poenari Cascada Balea, Casa memorială a lui Badea Cartan din Cartisoara, masivele si traseele montane din jurul Transfagarasanului. 

 In perioada rece se poate vizita hotelul de gheata.

Deschis turistilor fara  taxa de vizitare.

Comentarii