Biserica Neagra

Biserica Neagra este situata in centrul municipiului Brasov si este o cladire construita in stil gotic. Aceasta dateaza din secolele XIV-XV si este printre cele mai reprezentative monumente de arhitectura apartinand stilului gotic din Romania.

 


Biserica Neagra de astazi se inalta pe locul unei biserici romanice mai vechi din secolul al XIII-lea.

In anul 1689 un puternic incendiu a cuprins Biserica, distrugand acoperisul si mobilierul din interior, incendiu care se presupune ca a fost provocat, conform spuselor martorilor.



Fumul si flacarile au innegrit zidurile bisericii, numele popular al lacasului de cult devenind "Biserica Neagra". Denumirea de Biserica Neagra, a fost acceptata oficial in secolul al XIX-lea.

 


Datorita lungimii de peste 89 de metri este considerata a fi cea mai mare biserica din Romania, capacitatea acesteia fiind de aproximativ 5.000 de persoane.

Biserica Neagra este cunoscuta in intreaga lume nu doar prin dimensiunile sale impresioanante, ci si prin faptul ca detine cel mai mare clopot din bronz din spatiul romanesc, care cantareste 6 tone.


Biserica mai adaposteste si una dintre cele mai mari colectii de covoare orientale din Europa, datand din secolele XV-XV, si cuprinzand aproximativ 110 covoare.

 


In interiorul ei se afla astazi doua instrumente: orga Buchholz in stil romantic timpuriu, care este instrumentul principal, si orga Hesse care se afla in cor, un instrument folosit pentru acompaniament. Incepand din anul 1953 au loc recitaluri de orga, care  atrag in fiecare an pasionati atat din tara cat si din strainatate. 

In timpul verii concertele de orga au loc de 3 ori pe saptamana.

Deschis turistilor cu taxa de vizitare.

Comentarii