Cetatea Alba Carolina

Orasul Alba Iulia este recunoscut de catre toti romanii ca fiind locul unde s-a infaptuit Marea Unire, la 1 Decembrie 1918.

Cetatea Alba Carolina este cea mai mare cetate din Romania. Fortificatia, conceputa pe o suprafata de 110 hectare, cu o incinta aparata de trei randuri de ziduri, a primit o forma stelata. Forma de stea cu sapte colturi este data de cele sapte bastioane, care formeaza in zona centrala „incinta de siguranta“ a fortificatiei, cea mai importanta si cea mai bine protejata. 


Impunatoarea fortificatie a primit numele imparatului Carol al VI-lea, in vremea caruia a fost ridicata, respectiv Carlsburg-Cetatea lui Carol.

Cetatea ridicata in inima Transilvaniei s-a dovedit a fi cel mai impunator monument baroc al provinciei. O particularitate a cetatii este data de succesiunea celor sase porti, situate pe axa est-vest.
Rolul cetatii a fost unul militar, de aparare. Aceasta  a fost atacata o singura data , in 1849, cand 8.000 de soldati maghiari au asediat-o, nefiind insa niciodata cucerita.


In interiorul cetatii se pot vizita diferite muzee, catedrale, o biblioteca, precum si diferite munumente istorice.  Inca de la intrarea in cetate, se poate face turul virtual al acesteia pentru a va face o idee legata de obiectivele care se afla in incinta.

In ultimii ani au avut loc diferite cercetari arheologice, care au scos la iveala prezenta castrului roman pe teritoriul actualei cetati bastionare. Ramasitele Castrrului Legiunii a XIII-a Gemina, este un important vestigiu inclus in turul cetatii.


Stilul baroc si sculptorii chemati special la Alba Iulia si-au lasat amprenta pe fiecare dintre cele patru porti existente in cetate si care sunt conservate foarte bine.

In interioriul cetatii mai puteti admira diverse monumente istorice, printre care: Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul, Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan, Bustul lui Ion I. C. Bratianu, Bustul lui Take Ionescu.

Tot aici se afla si Catedrala Incoronarii (Catedrala Reintregirii), care a fost construita avand ca scop principal refacerea Mitropoliei pe care Mihai Viteazul a ridicat-o, dar care a fost distrusa în 1714 datorata stapanirii habsburgice.

Alt obiectiv pe care turistii il pot vizita este Catedrala romano-catolica Sf. Mihail, unul dintre cele mai vechi monumente din Transilvania datorita arhitecturii sale medievale dar si vechimii sale fiind comparata cu Notre Dame din Paris.
Nu trebuie sa ratati nici Muzeul Unirii, unde sunt expuse obiecte arheologice, carti, monede dar si cele sase volume ale Marii Uniri. In cadrul muzeului, este si Sala Unirii,  o cladire-simbol ce poate fi vizitata de turistii care doresc sa vada locul in care a fost decisa unirea Transilvaniei cu Romania la 1 Decembrie 1918. In sala se pastreaza documentele originale si steagurile folosite de delegati cu acesta ocazie.

 Cetatea Alba Carolina a cunoscut in ultimii ani transformari spectaculoase, fiind vizitata de multi turisti, atat din tara, cat si din afara ei. 

Unele obiective din interiorul cetatii sunt deschise turistilor cu taxa de vizitare.

Comentarii